Wat is Philips Hue?

Philips Hue lampen zijn slimme lampen, ook wel connected lampen genoemd. Je kunt (Hue) LED-lampen bedienen vanaf je tablet of smartphone. Het mooie van deze oplossing is dat je er niets voor hoeft aan te passen in je woning: de losse Hue lampen passen in de bestaande E27 fitting, beter bekend als de grote fitting. Ook zijn er Hue lampen verkrijgbaar met met een GU10 voetje. Er is op dit moment nog geen Hue voor de kleine fitting en het is de vraag of deze er komt aangezien deze waarschijnlijk te klein is om een Hue te kunnen bevatten. Je zou een verloopfitting (E14 naar E27) kunnen gebruiken maar dan moet de Hue lamp wel in je armatuur passen.

Je kunt gewone, losse Hue lampen kopen, maar daarnaast is een hele reeks aan complete Hue accessoires te koop. Denk hierbij aan bureaulampen, plafonnières, led-strips e.d.

Philips Hue lampen

Mogelijkheden Philips Hue lampen

Met de Hue app kun je bedienen:

  • de lichtsterkte / helderheid
  • de lichtkleur (16 miljoen kleuren, van wit licht, warm gekleurd tot intense kleuren)
  • de tijd / timer

Deze instellingen kun je doen voor één lamp maar ook voor meerdere lampen of voor alle Hue lampen. Op deze manier kun je de hele lichtvoorziening in je woning helemaal aan je persoonlijke wensen aanpassen. Voor iedere ruimte in huis kun je de gewenste sfeer of lichtsterkte instellen voor ieder tijdstip. En dit kun je met je smartphone of tablet vanaf iedere plaats regelen. Dit is niet alleen praktisch, leuk en sfeervol maar het bespaart ook energie als je zorgt dat je lampen alleen branden op de plekken en momenten dat het nodig is. En ook als de lampen wel branden bespaar je energie, ze zijn namelijk ook heel zuinig.

Philips Hue appIn de app zijn voor het instellen van je lampen ook presets beschikbaar. Philips heeft voor een aantal situaties de optimale combinatie van kleur en helderheid bepaald, zoals voor lezen, voor extra energie en voor concentratie.

Er kan nog veel meer

Naast de basisopties die Hue biedt zijn er nog veel meer mogelijkheden. Er is een hele reeks apps beschikbaar waarmee je nog veel meer met je Hue kunt doen, zo zijn er bijvoorbeeld apps om de lampen te laten reageren op muziek. Op die manier maak je discolampen van je lampen. En zo worden er steeds meer mogelijkheden ontdekt.

Hue en the Internet of Things

Philips Hue past in de ontwikkeling die IoT wordt genoemd. IoT staat voor Internet of Things of in goed Nederlands het internet der dingen. IoT houdt kort gezegd in dat er steeds meer slimme apparaten (connected devices) komen die door middel van sensoren in staat zijn de omgeving in de gaten te houden, kunnen communiceren via internet en bediend worden via devices.

Philips Hue en andere slimme apparaten

Naast de Hue lampen van Philips zijn er diverse andere slimme apparaten voor in huis te koop. Al die elektrische apparaten samen wordt domotica genoemd. Ze zijn los te bedienen maar het wordt pas echt leuk als je apparaten met elkaar kunt laten “praten” en op elkaar kunt laten reageren. Een simpel voorbeeld: als een raamsensor detecteert dat het raam open gaat gaan alle Hue lampen in huis rood knipperen (inbraakalarm). Om dat te kunnen doen moeten die apparaten in hetzelfde platform worden opgenomen. Philips Hue biedt ondersteuning voor een aantal platformen: Apple HomeKit, Nest (Google), RWE SmartHome en IFTTT. Voor de HomeKit ondersteuning is de Bridge 2.0 nodig. Deze is vanaf oktober 2015 te koop.

Philips Hue - Friends of HueHoe werkt de Hue?

De Philips Hue oplossing bestaat uit drie delen: de bridge, de lampen en de app. Eigenlijk is het heel simpel. De brigde sluit je met een kabeltje aan op je WiFi-router. Bridge is Engels voor brug en dat is precies wat de Bridge doet: hij is de brug tussen de Hue lampen (of andere Hue apparaten) en het internet. Je draait de lampen in de fittingen en download en installeert de Hue app op de telefoon of tablet. Daarna kun je meteen je lampen bedienen en programmeren zoals je wilt.

Voor alle duidelijkheid: je kunt dus geen Hue lampen gebruiken zonder bridge. Daarom kun je het best eerst een Hue starter pack kopen. Het starter pack bestaat uit alleen een bridge of uit een bridge met twee of drie Hue lampen. Het starterspakket met drie gekleurde lampen kost rond de € 200. De officiële app is gratis te downloaden en beschikbaar voor iOS en Android. Je kunt je Hue verlichtingsplatform uitbreiden tot maar liefst 50 lampen.

Wat is de Hue Lux?

Philips Hue - Hue LuxDe normale Hue lampen kunnen zoals gezegd 16 miljoen kleuren geven. De Hue Lux onderscheidt zich van de “normale” Hue doordat hij alleen warmwit licht geeft.
De Hue Lux geeft hoogwaardig dimbaar wit licht met een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin en is daarmee vergelijkbaar met een normale gloeilamp (van 60 watt). Ook is de lichtopbrengst van deze lamp 150 lumen hoger dan die van de normale Hue lamp. Dat maakt de Hue Lux bij uitstek geschikt voor plaatsen waar meer licht nodig is, zoals de keukentafel, bijkeuken, hal of zolder. Als de Hue Lux lampen aan zet branden ze meteen op volle sterkte.

Er is ook een starterspakket te koop met 2 Hue Lux lampen. Deze kost rond de € 100.

Philips Hue lampen - Friends of HueFriends of Hue producten

Naast de starterspakketten en de losse Hue lampen is er een hele collectie accessoires te koop onder de naam “Friends of Hue”. Het gaat hierbij om tafellampen, plafonnières, wandlampen, spots en lichtstrips.

 

 

Hue lampen waar te koop?