Sinds juli 2018 is de Google Assistant – nu dus Google Assistent – in het Nederlands beschikbaar. Is het nu ook mogelijk om Philips Hue en Google Assistent samen te laten werken? Nou nee, althans nog niet.

Nog geen Google Assistent spraakbesturing voor Hue

Op dit moment is het nog niet mogelijk om je Philips Hue lampen met je stem te bedienen via de Google Assistent. Op de Nederlandse site van de Google Assistent is Philips Hue niet te vinden bij de mogelijkheden die zijn aangegeven op de “Wat kan het doen?” pagina.

Philips Hue en Google Assistent spraakbesturingOok als je in de officiële Hue app op je telefoon kijkt zul je geen instellingen vinden waarmee je bijvoorbeeld kunt aangeven dat je de Hue lampen spraakbestuurd wilt maken, of waarmee je ze kunt koppelen met de Google Assistent of met Google Home.

Op Engelstalige sites lees je telkens dat je in de Google Home app de Philips Hue bij het onderdeel “Apparaten” kunt toevoegen, maar de Hue zul je daar ook niet aantreffen. Op basis van de informatie op deze sites lijkt het er op dat er óf geen Hue ondersteuning voor de Nederlandse versie van de Google Assistant is, óf dat er een Google Home device (zoals de Google Home speaker) in je netwerk moet zijn opgenomen om met Hue te kunnen werken.

De ontwikkelingen gaan snel en wat vandaag niet kan, kan morgen misschien wel. Heb je aanvullende informatie over het besturen van Philips Hue via Google Assistent, laat het vooral weten!

Het lijkt er dus op dat er op dit moment geen mogelijkheid is om je Philips Hue lampen via de Google Assistent te bedienen met je stem. Voor wie toch per sé tegen zijn Hue wil praten is onderstaande work-around handig.

Work-around: spraakbesturing Philips Hue met IFTTT

Philips Hue en IFTTTWie niet weet wat IF This Than That (IFTTT)is, leest beter eerst onze pagina over Hue en IFTTT. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe je Philips Hue spraakbestuurd kunt maken via IFTTT. Dit is zeker geen perfect alternatief, omdat hier Nederlands niet als taal wordt ondersteund en omdat er enige vertraging optreedt als je Google Assistent via IFTTT met de Hue laat communiceren.

  • Houd je accountgegevens van Google en “Mijn Hue”  bij de hand, IFTTT heeft een connectie tussen deze twee nodig om ze met elkaar te laten communiceren. Je kunt/zult dus gevraagd worden om toegang en/of om in te loggen
  • Installeer de IFTTT app op je telefoon (tablet)
  • Open de IFTTT app, en zoek naar “Toggle Hue”
  • Kies uit de resultaten de Applet “Toggle Hue with Google Assistent”
  • Ga naar de instellingen van de Applet. Je ziet een optie “Language” staan, helaas is hier geen Nederlands beschikbaar. Je zult daarom Engelse spraak commando’s moeten geven omdat Google Assistent wel Nederlands is en er spraakverwarring tussen Google Assistent en IFTTT ontstaat als IFTTT nederlandse woorden ontvangt als Engels.
  • Vul nu bij “What do you want to say” in met welke woorden je de Hue wilt inschakelen, bijvoorbeeld “Toggle lights”. Wij hebben gekozen voor “Lights on” en bij “What’s another way to say it?” voor “Lights off”. Zo hoef je het woord “toggle” niet te gebruiken om de Hue lampen aan of uit te zetten met je stem.
  • Helemaal onderaan kun je opgeven welke lampen je aan/uit wilt zetten met deze applet. Door de applet meerdere keren te activeren kun je verschillende lampen aan/uitzetten. Houd er wel rekening mee dat je ook hier Engelse woorden gebruikt.

Zoals je ziet is het via een (IFTTT) omweg toch mogelijk om Hue lampen met spraak te bedienen. Nu maar hopen een een snel huwelijk tussen Philips Hue en Google Assistent.

Heb je nog andere ideeën om je Hue lampen met je stem te bedienen. Je informatie is welkom!