Hue en IFTTT: hoe werkt het?
|IFTTT staat voor IF This Than That, ofwel als dit gebeurt, doe dan dat. De werking van IFTTT is vrij eenvoudig: er is sprake van een zogenaamde trigger service (de “This”; als dit gebeurt) en een action service (de “That”; doe dat).
Voor zowel de trigger als de actie zijn zeer veel services beschikbaar. Hierdoor zijn er eindeloos veel combinaties van trigger en actie mogelijk. Zo’n combinatie wordt een recipe genoemd en het resultaat heet en applet. Bij IFTTT kun je kiezen uit kant en klare applets (die je nog moet instellen), maar je kunt ook je eigen applets maken.
IFTTT is te gebruiken via de browser op je pc of via een app op je iPhone/iPad of een app op je Android-device.
Hue en IFTTT
Philips Hue is één van de services die beschikbaar is binnen IFTTT. Philips Hue is op dit moment alleen beschikbaar als action service. Dit houdt in dat je de Hue lampen iets kunt laten doen op basis van een trigger, maar je kunt geen actie uitvoeren als er iets met je Hue verlichting gebeurt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om jezelf een sms te sturen als je eettafel lamp aan gaat.
Er zijn diverse kant en klare IFTTT applets beschikbaar voor Philips Hue. Maar je zult altijd net zien dat wat jij wilt niet beschikbaar is. Zo wilden wij een Hue lamp aan laten gaan als er mail van een bepaald mailadres binnen komt in Office 365, maar daarvoor was geen applet beschikbaar.
Een Hue IFTTT applet maken
Om een applet te kunnen maken heb je uiteraard een account nodig op IFTTT. Heb je die, dan kun je gelijk aan de slag.
We gaan in dit voorbeeld uit van IFTTT via de website. Je kiest “My applets” en vervolgens “New applet”. In het scherm wat dan verschijnt klik je op de blauwe tekst:
Nu opent zich een venster waarin je de trigger service kunt selecteren uit de beschikbare trigger services. Dat zijn er nogal wat dus het is vaak handig om de zoekfunctie te gebruiken. Als je de trigger service hebt geselecteerd moet je de trigger instellen. De mogelijke triggers zijn afhankelijk van de gekozen trigger. Wij hadden Office 365 mail gekozen als trigger service en konden vervolgens kiezen uit 3 triggers:
We kozen “New email from”, en konden vervolgens het gewenste e-mail adres invullen.
De volgende stap is het selecteren van de action service, tik hiervoor “Hue” in het zoekvenster, druk op enter en kies de Hue action service.
Voor Hue zijn de volgende action triggers beschikbaar:
Je kiest vervolgens de gewenste trigger, en de lampen waarop je de trigger wilt uitvoeren. Je laat bijvoorbeeld de eettafellamp knipperen als er een mailbericht van een bepaald mailadres binnen komt.
Tenslotte verschijnt er een “Review and finish” venster. Hierin kun je de naam van de applet eventueel aanpassen en de applet opslaan via de “Finish” knop. De applet is nu automatisch actief, maar je kunt hem natuurlijk ook de-activeren.
Conclusie
De combinatie IFTTT en Philips Hue biedt veel extra mogelijkheden en is erg makkelijk in te stellen. Je kunt je fantasie de vrije loop laten en allerlei leuke triggers instellen waarop je Hue lamp(en) reageren.
loading…. staat nu al maanden in beeld. IFTTT kan de Huelampen niet bereiken. Wat kan ik daaraan doen?