Om te begrijpen wat de Philips HomeKit ondersteuning precies betekent, is het goed om even kort uit te leggen wat HomeKit precies is en waarom HomeKit een logische ontwikkeling is.

Slimme apparaten samen laten werken

Er komen steeds meer slimme apparaten, accessoires en sensoren in je woning. Met slim wordt dan bedoeld dat deze dingen via internet worden bestuurd en via internet signalen kunnen afgeven of acties kunnen uitzetten. Deze ontwikkeling wordt daarom ook wel “The Internet Of Things” genoemd. Deze apparaten en sensoren worden bediend via apps, maar ze werken wel los van elkaar. Er is dus behoefte aan een oplossing om die apparaten en sensoren met elkaar in contact te brengen, zodat ze op elkaar kunnen gaan reageren. En het is natuurlijk ook mooi als je vanuit één omgeving veel apparaten kunt bedienen. Een simpel voorbeeld: als via een sensor een signaal wordt gegeven dat de voordeur wordt geopend, geeft deze sensor dat door aan de verlichting en wordt het licht (bijv. een Philips Hue lamp) in de hal ingeschakeld.

Philips Hue HomeKit ondersteuning - badgeZo’n oplossing om meerdere slimme apparaten mee te bedienen en te programmeren wordt een platform voor huisautomatisering genoemd. Een van die platformen is HomeKit, de oplossing van Apple. Via HomeKit kunnen apparaten die ondersteund worden met één app op de iPhone of iPad worden bediend. Zoals Apple het zelf zegt:

“Met HomeKit kunt u met een iOS-apparaat alle accessoires met de label ‘Works with Apple HomeKit’ bij u thuis bedienen, zoals lampen, sloten, thermostaten, slimme stekkers en meer.”

Philips Hue HomeKit ondersteuning

Het zal je nu duidelijk zijn wat de Philips Hue HomeKit ondersteuning inhoudt, namelijk dat alle onderdelen van Philips Hue straks vanuit de HomeKit app te bedienen zijn, en dat ze “geprogrammeerd” kunnen worden om te reageren op wat andere slimme apparaten doen. De mogelijkheden die dit met zich meebrengt zijn enorm.

Philips heeft aangekondigd dat de Philips Hue HomeKit ondersteuning in najaar 2015 officieel wordt. Om er gebruik van te maken heb je wel een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 8.1 of hoger nodig. En uiteraard een of meer slimme apparaten met HomeKit ondersteuning. Als de enige slimme apparaten in je woning de Philips Hue lampen zijn, heb je niet heel veel aan de Philips Hue HomeKit ondersteuning, maar als je van plan bent om je woning verder te automatiseren is het wel een goed idee om nu een keuze voor een platform te maken. Met HomeKit weet je dan in ieder geval dat je toekomstige slimme Philips apparaten zullen worden ondersteund door je platform.

Andere fabrikanten die al hebben aangegeven HomeKit te gaan ondersteunen zijn Osram Sylvania, iHome, Texas Instruments, Broadcom, Chamberlain, Marvell, Skybell, August, Honeywell, Haier, Schlage, Cree, Philips, Kwikset, Netatmo en Withings.

Nieuwe Hue bridge voor HomeKit?

philips-hue-bridge-voor-homekitHet is nog niet helemaal duidelijk of je voor de Philips Hue Homekit ondersteuning een nieuwe bridge nodig hebt. Iculture berichtte eerder dat er informatie over een nieuwe (vierkante) bridge is gelekt door een Nederlandse webwinkel. Het zou echter ook kunnen zijn dat bestaande bridges met een update ook HomeKit gaan ondersteunen.