Heb je een Hue starterspakket gekocht of gekregen maar je weet niet precies hoe het Hue installeren in zijn werk gaat? Geen probleem, het is zeer eenvoudig. Op deze pagina leggen we je kort en en bondig uit hoe je de Philips Hue binnen de kortste keren aan de praat hebt.

Hue starterspakket

Je moet altijd een starterspakket hebben om met Philips Hue te starten.

Er zijn verschillende starterspakketten, maar dat maakt voor de installatie niets uit. Die is in de basis bij ieder starterspakket hetzelfde. Alleen het aantal en de soort lampen zullen per starterspakket verschillen. Naderhand kun je meer lampen aan je Hue systeem toevoegen.

Inmiddels is er ook een Hue Bridge Starterpack met een daarin alleen een losse bridge zonder lampen. Dit maakt het starten met Philips Hue goedkoper want je kunt er nu ook voor kiezen om met één lamp te starten. Houd er dan wel rekening mee dat bij een starter set mét lampen deze in de fabriek al aan de bridge zijn gekoppeld. Bij een losse bridge zul je zelf de lampen moeten koppelen. Zie hiervoor stap 7.

Stap 1: de lampen bevestigen

In je starterspakket bevinden zich 2 of drie lampen die in je bestaande E27 of GU10 fittingen passen. Bepaal waar je de Hue lampen wilt hebben en vervang de bestaande lampen door de Hue lampen.

Zet vervolgens de Hue lampen aan met normale lichtschakelaar.

Stap 2: de Hue bridge aansluiten

Hue installeren voor dummies - Hue bridgeIn de doos vindt je een bridge, deze moet op je netwerk worden aangesloten zodat de lampen in je netwerk zijn opgenomen.

Geef de bridge een geschikte plaats zodat je er makkelijk bij kunt als je van plan bent actief met de Hue lampen aan de slag te gaan. Iedere geïnstalleerde app moet namelijk gepaird worden met de bridge, en daarvoor moet je knop midden op de bridge indrukken.

Sluit de bridge met de meegeleverde ethernet kabel aan op je router. Die zal zich vaak in de meterkast van je woning bevinden. Vervolgens stop je de stroomkabel in de bridge en steek je de stekker in een stopcontact. Er zitten drie lampjes op de bridge, en die zullen nu gaan branden.

Stap 3: de app installeren

Hue installeren voor dummies: Philips Hue appInstalleer de Hue app op je smartphone, tablet, laptop of pc.

iOS: https://itunes.apple.com/nl/app/philips-hue/id557206189?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.philips.lighting.hue

Windows: https://www.microsoft.com/nl-nl/store/apps/huetro-for-hue/9wzdncrfjj3t

De apps voor iOS en Android zijn officiële, door Philips uitgebracht apps voor de Hue. Voor Windows is geen officiële app beschikbaar, maar de client app “Huetro” lijkt qua functionaliteit erg veel op de officiële apps.

Er zijn inmiddels nog veel meer apps voor het Hue systeem te krijgen. Als Hue helemaal nieuw voor je is raden we je aan om te starten met de genoemde apps. Heb je de basis te pakken dan kun je met andere apps de vele mogelijkheden verder gaan ontdekken.

Stap 4: verbinding met de bridge maken

Als je de app start zal als eerste geprobeerd worden om de bridge te vinden in je netwerk. Zorg er daarom voor dat de bridge is aangesloten op je router en dat hij aan staat voordat je de app start.

Als de bridge is gevonden kun je deze selecteren en dan worden de lampen opgezocht en getoond. De lampen en de brigde in het starterspakket zijn in de fabriek al aan elkaar gekoppeld. Dus als de bridge gevonden is zullen de lampen ook gevonden worden. De lampen kunt je vervolgens een herkenbare naam geven, bijvoorbeeld “slaapkamer”, “woonkamer” of “gang”.

Stap 5: aan de slag

Scenes

In de app zijn verschillende mogelijkheden om de hue-lampen te bedienen. Er zijn een aantal voorgeinstalleerde scenes. Hierin staat van elke hue-lamp die je hebt aangesloten de kleur en de intensiteit. Zodra je op de scene klikt, veranderen de lampen meteen. Je kunt deze scenes ook aanpassen of zelf een scene maken. Hierbij kun je de lampen laten branden in kleuren die op een door jou gekozen foto voorkomen. Je kunt de nieuwe scene een naam geven en hij wordt opgeslagen zodat je hem op elk moment weer kunt gebruiken.

Lichtrecepten

Naast scenes heeft Philips ook vier voorgeprogrammeerde lichtstanden bedacht die alleen gebruik maken van wit licht, maar wel in verschillende tinten. Deze zogenaamde lichtrecepten zijn er om te ontspannen, lezen, concentreren of te bewegen. Uiteraard kun je ook zelf lichtrecepten aanmaken.

Timer

Je kunt per scene of lichtrecept een timer instellen, hiermee geef je aan wanneer de lampen in- en uitgeschakeld worden en met welke kleuren en intensiteit.

Stap 6: een “Mijn Hue” account aanmaken

Hue installeren voor dummies: Mijn Hue accountEen Mijn Hue account kun je aanmaken op aan my.meethue.com. Er zijn een paar redenen om dat te doen:

 • je kunt vanaf iedere plaats je systeem bedienen. Zonder account kan dit alleen vanuit je thuisnetwerk;
 • je kunt scenes en recepten uitwisselen tussen je apparaten als je op ieder apparaat inlogt met hetzelfde Hue account.
 • je kunt recepten en scenes delen met andere Hue gebruikers, en recepten en scenes van anderen kopiëren.

Als je jezelf geregistreerd hebt op de Hue website moet je je bridge linken aan je Hue account. Om dit te kunnen doen moet het apparaat waarmee je dat doet zich in je thuisnetwerk bevinden.

Stap 7. Extra lamp aan Hue koppelen

Als je het Hue systeem wilt uitbreiden met extra lampen zul je deze lampen met de bridge moeten koppelen. Ook als  je een Hue starter kit zonder lampen hebt gekocht zul je losse lampen hebben aangeschaft die je met de bridge moet koppelen.

Procedure koppelen extra lamp Hue:

 1. Zorg dat de extra lamp aan staat
 2. Start de Philips Hue app
 3. Kies in de app voor menu, instellingen, Mijn lichten
 4. Kies ‘Find new lights’
 5. klik ‘start searching’
  De app geeft weer ‘zoeken’ en zal even later de nieuwe lamp(en) vinden.
 6. Klik ‘done’

Geef bij voorkeur je lamp(en) meteen een andere naam zodat je ze makkelijk kunt herkennen.

Hue lamp wordt niet gevonden

Het kan zijn dat een Hue lamp niet wordt gevonden. Dit zal met name het geval zijn als je lamp nog gekoppeld zit aan een andere Bridge of aan een Living Colors afstandsbediening.

Wordt de lamp niet gevonden dan verschijnt er een pagina waarop je het serienummer van de Hue lamp kan invullen. De lamp zal nu wel worden gevonden.